donderdag 18 oktober 2012

Storm dorade

Al komt het 'hondenweer' van de periode tussen 20 juli en 20 augustus (als Sirius - de hondsster -  tegelijk met de zon opkomt), het is wel heel toepasselijk op het huidige weertype: warm en broeierig, met veel regen en kans op onweer (er wordt wel beweerd dat daar een 'h' aan is geplakt, wat tot de term 'hondenweer heeft geleid).
Het is een dag om binnen te blijven. Dat blijkt ook wel uit de buren, die, beter dan alle verschillende weersberichten en net als de Hollandse koeien, met hun gedrag het weer voorspellen. Gaan de koeien schuilen onder de bomen, dan wordt het droog; blijven ze gewoon midden in de wei staan, dan blijft het nat (tenminste, daar ging ik als kind altijd vanuit). Gaan de buren de terrasjes uitzetten, dan gaat de zon wel weer schijnen. Had de bar aan de overkant vanmorgen nog goede hoop; zojuist zijn de stoelen opgestapeld.
Het is een dag om uitgebreid de keuken in te gaan, maar wat te koken?
Hier heb je in de supermarkt ook kaartjes die je moeten helpen om iets lekkers te verzinnen en is er vast wel een Franse 'dagkookboek' zoals dat van Marianne Stuit. Ik heb dat Creolse naslagwerk binnen en natuurlijk een eindeloze internetbron, maar dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.
Gelukkig moet in dit weer toch de hond uitgelaten worden, dus liep ik vanmorgen langs de pier en daar bleken een paar vissers hun vangst te koop aan te bieden. Er stonden drie grote plastic kratten op de kade vol met superverse glimmende vangst. Er lagen mooie baarzen, twee kleine rotsvisjes (rascasse), een makreelachtige vis (liche ?) en wat bij navraag een moustelle of mostelle (een meun) bleek te zijn: een bruin-rode wijting-achtige vis die alleen 's nachts tussen de rotsen vandaan komt. Verder kleine en grote dorades met hun kenmerkende gele streek op de neus. 'Dorades de tempĂȘte' noemde de visser ze lachend. Nadat de weegschaal van de overkant van de haven was gearriveerd en de verkoop kon beginnen, zocht ik twee mooie dorades uit. 'C'est un regal', zei diezelfde visser: 'dat wordt smullen'.  'Zo, nou weet ik wat we vanavond eten', dacht ik, maar natuurlijk is de keuze nog steeds enorm. Bakken, stomen, rauw marineren...Wat fijn dat het nog vroeg is en nog steeds regent!

Geen opmerkingen: