Over reizen, dagelijkse beslommeringen, koken, kookboeken, recepten, experimenten, mooi en slecht weer en nog veel meer.
vrijdag 6 april 2012
Blanke vla
De Japanse oester rukt op en heeft al lang 'onze' Zeeuwse platte verdrongen. De Canadese gans is een plaag. De Amerikaanse rivierkreeft laat 'onze' koeien struikelen (door de gangen die ze graven). En dan zwijg ik nog maar over de exotische eekhoorn, de halsbandparkiet en de Turkse tortel. Het is kommer en kwel. Niet alleen wordt 'onze' beschaving plots bedreigd door Marokkanen, Turken, en natuurlijk Polen, maar ook op het land hebben we de influx niet meer in de hand. Dat het al eeuwen lang een komen en gaan is, daar zijn we ons veelal niet van bewust; alles wat van elders komt is een bedreiging. Dat er lakenvelders in de Franse weiden lopen en Limoge koeien bij Baambrugge, dat we met vrienden racletten en bij de Auchan Goudse kaas kunnen kopen, is pure gezonde handel en tot daar aan toe, maar de natuur moet zich aan de regels houden, daar moet alles bij het oude blijven, dat is onze houvast! Misschien gaat de globalisering tegenwoordig wel erg hard, maar laten we het allemaal wel in perspectief blijven zien. 'Onze' aardappel komt gewoon uit Zuid-Amerika en de peultjes in Kenia zijn daar echt niet inheems. We hebben in Nederland niet eens een echte Hollandse pot en wat gebeurt er met dat ene seizoensgebonden super-exportkoekje? Daar maken ze een soort nutella van en noemen het speculoospasta! SpeculOOs, da's belgs, volgens mij. Een speculooskoekje smaakt als 'onze' Bastognekoek. Wat is er in deze tijd nog heilig? De paashaas?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten