maandag 1 april 2013

Medicijnbloem

Al enige tijd probeer ik regelmaltig een 'wist je datje' de wereld in te slingeren; tips over aangebrande aardappels en zweetafdrijvende groentes (ergo: weetjes van a tot z). Wat dat laatste betreft heb ik nu wel een hele mooie, die wat extra uitleg behoeft, dus 140 tekens schieten tekort.
Het gaat om borrage, die hier nu overal uit de berm schiet en in bosjes op de markt wordt verkocht.
Dat komkommerkruid (want zo heet het bij ons - dus raden waarnaar het smaakt hoeft niet meer) is heel veelzijdig en krijgt een hele lijst gezondheidsclaims toebedicht: slijmoplossend, vochtafdrijvend (de z- van zweet), laxerend, ontgiftend, goed tegen verkoudheid, bronchitis en zelfs stimulerend voor luie darmen. Wat wil je nog meer.
Je kunt van deze plant zowel de bloemen als de bladeren gebruiken. Je kunt het blad als spinazie verwerken en met de bloemen de blits maken op een salade. Maar...wat ook kan, is er een likeur van trekken. Daarvoor neem je op 60 gram bloemen 40 gram suikersiroop (dat is eigenlijk altijd 50-50 water en suiker) op een fles gin (van 75 cl), daarbij kun je nog een citrusvrucht toevoegen, en als je van bitter houdt een citroen, maar de zoetekauw kan voor een mandarijn gaan. Dit mengsel laat je een week trekken, dan moet je het zeven en vervolgens eigenlijk nog ongeveer 3 maanden laten trekken.
Dat wachten alleen al is gezond, laat staan het drinken van dit medicijn.
En ik vond op wikipedia ook nog dat de bloemen in wijn zouden helpen tegen neerslachtigheid. Misschien wat tegen wintermoeheid?

Geen opmerkingen: