maandag 13 oktober 2008

fete des vendanges

De wijnoogst is binnen en om dat te vieren was er afgelopen weekend in Banyuls (sur mer) groot feest.
Op zondag werd er een grote maaltijd op het strand georganiseerd. Dat wil zeggen dat de hele goegemeente erop uit was getrokken om hun tafeltje op het strand uit te vouwen. De bbq's werden opgestookt met oude wijntakken, stoeltje erbij en natuurlijk een flesje wijn. Het was een drukte van belang, Verkocht werden proefglazen, sjawltjes en lanyards waar je je glas in kon ophangen (daar wil je toch nog niet dood mee gevonden worden....).
Om 3 uur zou de oogst vanuit zee het land op worden gedragen. Daartoe voeren 5 traditionele zeilscheepjes zonder zeil de haven uit, enkele meters uit de haven werden de zeilen gehesen en vervolgens voeren ze met volle vaart het strand op. De zeilen klapperden daarbij zo erg dat bij één van de bootjes zelfs het doek scheurde; het boorde zich in de mast!
Het leek een vreemde gwoonte, maar later zagen we op een informatiebord dat in de buurt de druiven vanaf de heuvels langs de kust inderdaad per bootje naar de pers werden vervoerd, dus zo gek is het ook weer niet.
Wij kwamen overigens pas toen zelfs de laatste druppels wijn vergoten bleken. Dus gingen we zonder preuve en, goddank ook zonder lanyard, terug naar onze eigen wijnfontein (want zo heet een wijnbox hier).

Geen opmerkingen: