dinsdag 4 december 2012

Uit de hoge hoed


'Op vijf broodjes troffen we de bacterie Escherichia coli aan, een gangbare bewoner van dierlijke en menselijke darmen en daarom ook wel poep-bacterie geheten. Niet direct gevaarlijk, wel onfris.' Zo las ik op de site van het Parool. Het gaat over de broodjes Döner kebab, die dit keer aan de beurt waren om eens nauwkeurig op de petrischaal te worden uitgestreken. De resultaten waren niet mals, dus werd er in het nieuws ook meteen melding gemaakt van de 'broodjes poep'. Natuurlijk heerlijk als het komkommertijd is, of elk nieuwsmedium alleen over politiek, verkiezingen en crisis kan berichten. Omdat nieuws tegenwoordig alleen maar slecht nieuws is, kon dit er nog wel bij. Ik keek meteen naar de toevoeging 'niet gevaarlijk' en vroeg me vervolgens af wat de ophef was. Zijn we dat onderzoek naar de borrelnootjes in de café's, waar jan en alleman met zijn piesvingers in bleek te hebben gegraaid, ook niet allang weer vergeten -toegegeven, dat gratis bakje is wel verdwenen? Dat was lang gelden toen er onder andere werd geschreven dat er op de kroegpinda's sporen van vijftien verschillende soorten urine (?) werden gevonden.  
Er zit nu dus ook heel veel verderfelijks in die Turkse hap (over de vitamines van de sla, kool, uien etc. hebben we het gemakshalve even niet), dus wordt hij afgeraden voor de kwetsbare mens, maar laten we de niet-kwetsbare mens vooral niet in de kas plaatsen en alleen nog maar met plastic handschoentjes aanpakken. Ja, want dat is ook zo wat: hier in Frankrijk wordt gepropageerd om elkaar als begroeting niet meer te zoenen, want daar word je alleen maar verkouden van. 
Maar waar zijn intussen de koksmutsen gebleven, die ervoor moesten zorgen dat we geen enge haren meer in de soep konden aantreffen en die altijd heel irritant scheefzakte of onder de afzuigkap bleef steken. Heeft het afzweren van deze witte hoge hoed met de kaalscheerrage te maken?  Het is allemaal zo dubbel. Aan de ene kant wordt de hele voedselketen steeds sterieler, om ons maar zo lang mogelijk in leven te houden, waardoor we, zowel door die bescherming als door de steeds hogere leeftijd, ook steeds fragieler worden. En ondertussen ontdekt een nieuwe generatie onderzoekers dat, als je je handjes niet voortdurend in de Dettol steekt, je allerlei enge beestjes tussen je nagels meedraagt. Ie eng, ai vies, bah ongezond. En wat vertel je me nou: rollen varkens het liefst in hun eigen stront? Nee, op metalen roosters ermee, in gezuiverde lucht en onder de tl-lampen. Zo, dat zal ze leren. Iemand nog een verantwoord karbonaadje, het smaakt echt naar niks!

Geen opmerkingen: