maandag 20 augustus 2012

Wat proef ik nou?

Al wilde het ook in Normandië en de Kanaaleilanden maar geen zomer worden, het waren toch weer twee aardige zeilreizen. De eerste tocht ging van Rotterdam via Poole Harbour en Alderney naar Saint Malo, de tweede daar vandaan en weer terug via Cherbourg en twee kanaaleilanden. Ik weet nu bij welke bakker in Saint Malo ik om kwart over zeven kratten verse croissants, chocoladebroodjes en pain de campagne kan ophalen (heerlijk zo'n ontwakend toeristisch dorp, hartstikke stil en dan de geur van vers brood die je tegemoet wuift). Ik weet dat er geen grote wasserij is, dat je er heerlijke speciale Cancale oesters kan eten en dat Mathieu Crustacés niet alleen een mooi visitekaartje heeft, maar ook kakelverse mosselen verkoopt (al waren ze in tweede instantie echt ondermaats). Het was geen probleem om er 20 kilo apart te laten zetten, om die later 'op te vissen' met het vouwfietsje. Na 5 minuten in de stoomoven waren ze niet aan te slepen zo lekker.
Maar daar wilde ik het niet over hebben. Het gaat mij nu even om de potten kruiden die ik in de berging aantrof. Er is aan boord een groot verloop van vaste koks, omdat de verzwaarde eisen en steeds luxere arrangementen vaak te veel van de kombuis vragen. Het systeem loopt spaak, de lieve lust is eruit, de klad zit erin, maar ook daar wil ik het niet over hebben, nee, het gaat me om die kruiden.
Er stonden grote potten van Verstegen,  inmiddels omgedoopt tot Verstegen Spices & Sauces, dat bekt waarschijnlijk beter. Er is een hele lijn van 'de nieuwste smaaksensatie'. 'Professionele maalbussen' (op de kop zetten en aan het deksel draaien) met 'season pepper' in de smaken cacao, framboos, framboos-citroen, banaan, wilde paddestoel, harissa, arabiatta (in het Italiaans arrabiata, but who cares) zeewier-citroen, zeewier-lavendel en zeewier-sjalot/knoflook. Bent u daar nog. Zo ja, dan kan ik er nog bij zeggen dat er binnen de cacaopeperlijn nog de volgende varianten zijn:  sezchuan-orange, maniquette-aniseed en allspice-raspberry . Dit gaat over peper ja.
En bij zulke frivole smaaksensaties  spreek je natuurlijk niet meer gewoon van een mengsel, maar moet het veel speelser, dus omschrijft Verstegen de inhoud als 'Een mengeling van....'
En wat meldt de website: 'Deze mixen sluiten perfect aan bij de gezonde levensstijl van de hedendaagse mens, ze bevatten weinig tot geen suiker, hebben een laag vet- en zoutgehalte en zijn vrij van conserveermiddelen.' Me dunkt, we hebben het nog steeds over peper!
Dit kan niets te maken hebben met vraag en aanbod. Maar ik ben benieuwd in hoeveel restaurantkeukens inmiddels een stel van dergelijke potten staan die één of twee keer zijn 'bemaalt', waarschijnlijk voor zo'n kek randje om het te grote bord, en na een jaar bij de grote schoonmaak in de vuilniszak verdwijnen.
Oh ja er is ook een nieuw product van onze kruidenier: de Schnitzelmix Caribisch waarover Verstegen zelf orakelt: 'Deze kant-en-klare oranje mix zorgt voor een verrassende rooksmaak, ondersteund door tomaat en knoflook, en een verfijnde tekening van sesamzaadjes en peterselie. En voor 'de professional' is er ook nog 'het Batter & Shake principe van Verstegen', dat is batter gecombineerd met een handige shaker. Zo maakt u in een handomdraai de perfecte batter voor nóg betere hechting van bijvoorbeeld Verstegen Paneer & Schnitzelmixen op vlees, kip, vis, groenten of fruit. Lekker én makkelijk. U krijgt de shaker gratis bij uw bestelling'.
Hallo Hollandse kruidenboer gespecialiseerd in spices and sauces, wat moet ik nou doen als ik mijn batter liever niet shaken, maar stirred heb?
wordt vervolgd

Geen opmerkingen: