maandag 26 maart 2012

Zo fout!

De culinaire journaliste Janneke Vreugdenhil schreef op NRCnext.nl over de nieuwe vleesvervangers en de vegetarische slager in Den Haag. Ik heb die vleesvervangers altijd heel vreemd gevonden, al moet ik zeggen dat het aan boord, als je voor 50 man gehaktballetjes in saus maakt en er is één vegetariër bij, wel makkelijk is om vega-balletjes in huis te hebben. Maar ik vind het zo kortzichtig om 'met de tijd mee' te gaan, maar dan wel vast te houden aan het aardappelen-groente-vlees stramien en een vega-kipburger te kopen, omdat die zo in dat plaatje past en ook nog eens is aangemaakt met kiparoma (?). Het lijkt wel uitstel van executie, of zouden we eigenlijk onze treincoupés moeten inrichten als autointerieurs, zodat we, terwijl we verantwoord doen, toch nog het idee hebben dat we lekker in ons Volkswagentje naar Eindhoven sjezen. Of is het net zoiets als sex met een plastic pop?
En die vleesvervangers, die worden voor het grootste deel gemaakt van soja. Maar soja kán helemaal niet (meer)! De soja monocultuur in Latijns-Amerika leidt tot ontbossing, de genetisch gemanipuleerde soja van Monsanto is desastreus voor de eerlijke boeren, voor de planten en, zoals recent geopenbaard, is het bestrijdingsmiddel (Roundup) funest voor de schimmelculturen in de grond, die de bron van al het leven vormen!
Hou toch op met al die weldoenerij. Eet toch gewoon een lekker stukje Waterlands rund of een Oosterschelde kreeft en compenseer dat voor mijn part door je als vrijwilliger op te geven bij de paddentrek of iets dergelijks (en dan in Frankrijk natuurlijk niet lekker aan de cuisses de grenouille!).

Geen opmerkingen: