donderdag 24 januari 2013

Taart in de uitverkoop

Ze liggen hier nog steeds overal bij de patisserie, de warme bakker en de super: de drie-koningentaarten. Ik vond dat weer typisch iets voor de commercie: het is verdorie alweer drie weken geleden dat die traktatie echt actueel was. Maar ik bleek me te vergissen. Net zoals elk land en elke streek een eigen groentensoeprecept heeft, hebben ze ook zo hun eigen drie-koningentradities. In Spaans Catalonië heeft de taart de vorm van een krans, die is gevuld met amandelspijs en bekleed met geconfijt fruit en bevat 'ie zowel een boon als een figuurtje. Degene die zijn tanden op het figuurtje stukbijt, is de koning(in) en mag stoer doen met de bijgeleverde kroon, degene die de boon treft, mag de taart betalen. Hier is de galette des rois een platte bladerdeegtaart gevuld met frangipane  en een porseleinen figuurtje (vaak verzamelobject). Degene die dat figuurtje treft, wordt niet alleen gekroond, maar wordt ook geacht de vólgende taart te doneren. Vandaar dus dat ze hier nog steeds over de toonbank gaan en dat mag zelfs nog wel een paar maanden lang. Het is dus helemaal niet verkeerd er nu nog eens eentje te maken.
Verwarm daartoe de oven voor op 200º C. Neem twee cirkels kant-en-klaar bladerdeeg, 125 gram amandelmeel, 125 gram suiker, 125 gram gesmolten boter en twee eieren en een dooier. Meng meel, suiker en boter goed door elkaar en roer er vervolgens de eieren doorheen. Leg één cirkel deeg op een met bakpapier of siliconenvel bedekte bakplaat. Verdeel de vulling over die cirkel, maar hou rondom 2 centimeter vrij. Klop de dooier met een beetje water of melk los in een kommetje en bestrijk de rand van het deeg hiermee. Dek het geheel af met de tweede cirkel. Vouw de rand rondom goed dicht (naar boven) en druk eventueel aan met de tanden van een vork. Bestrijk ook de bovenkant met de losgeklopte dooier en bak de taart in circa 30 minuten in het midden van de oven mooi goudbruin en gaar. Serveer lauw of koud. 
Natuurlijk kan er een rauwe boon of bedel meegebakken worden, verstopt  in de vulling. Waarschuw de eter(s) hier wel voor, of sluit een goede aansprakelijkheidsverzekering af.
Er blijft overigens ook nog genoeg tijd over om te experimenteren. Zo kun je de frangipane ook maken zoals het hoort (3 delen amandelspijs, 1 deel boter, 1 deel eieren en citroenrasp -boter met rasp mooi oproeren, dan spijs en eieren om en om toevoegen). Dit kun je aanvullen met banketbakkersroom en/of drank. Je kunt appel(compote) toevoegen, of witte chocola of amandel vervangen door hazelnoot. De taart kan worden geglazuurd etc. En je kunt een nieuwe traditie invoeren: degene die de boon of bedel treft, bakt de volgende.

Geen opmerkingen: