dinsdag 8 juni 2010

Ik lust ze rauw!

Dit is de tweede uitdaging voor kunst-liefhebbers. Ik heb een gerecht bedacht, geïnspireerd op een kunstwerk en er mag geraden worden welk kunstwerk het betreft (en waar het te bewonderen is). Enige uitleg kun je vinden op het collectiewijzerblog.
Het gerecht is overigens vrij naar een bereiding omschreven in het leuke boekje 'The big oyster' van Mark Kurlansky.
Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:
12 oesters (no. 2)
50 ml witte wijn
1 tl zout
1 citroen
40 gram oud brood of paneermeel
40 gram boter
250 gram spinazie
snufje nootmuskaat (liefst vers gemalen)

Bereiding:
Als je geen paneermeel gebruikt, droog het brood dan in de oven (b.v. in stukjes gescheurd 15 minuten op 110 graden, af laten koelen) en dan fijnmalen in een blender of mixer.
Smoor de (gewassen) spinazie in wat olijfolie, laat uitlekken en bestrooi met wat nootmuskaat.
Open de oesters, haal ze uit de schaal en laat ze drogen op een doek. Bewaar het vocht en de onderste oesterschalen (de dekseltjes mogen weg).
Doe dit vocht met de witte wijn in een pannetje en laat tot de helft inkoken.
Verhit de boter in een pan met dikke boter en voeg het zout toe.
Rol de oesters door het paneermeel tot ze niets meer opnemen.
Bak de oesters zachtjes in ca. 5 minuten rondom bruin.
Leg de schalen op een blad en bedek de bodem met een toefje spinazie.
Leg een oester op de spinazie en schenk er een lepeltje ingekookt vocht overheen.Besprenkel met wat citroensap. Serveer en geniet.
Zelf gebruikte ik geen boter en zout, maar een mengsel van ansjovisboter en ganzenvet.
Verschil moet er zijn.
Nog een kleine 'teaser': vandaag kocht ik een kilo petoncles op de markt. Die zijn voor vanavond. Zojuist stoomde ik nog 6 kleine oesters open in een pan met een scheutje witte wijn en een lente-uitje. Toen ze op apegapen lagen, zeefde ik het vocht en klopte het op met wat creme fraiche. Oestertje open, in het vocht met nog wat gesnipperde ui voor de bite en happen maar.
Goddelijk, 'k kan niet anders zeggen.

Geen opmerkingen: