zondag 11 november 2012

Wat een feest

Afgelopen maand was het in Banyuls weer zover; zoals elke tweede weekend van oktober werd daar het Fête de Vendanges gevierd: het eind van de druivenpluk en de eerste proeve van de nieuwe wijn. Ik schreef hier al eerder over. Alle mensen die bij de pluk hebben geholpen - en dat gebeurt hier nog met de hand, want de hellingen zijn te steil om met machines te bewerken - komen samen op het strand van Banyuls, laven er zich aan de eerste nieuwe wijnen en stoken van gesnoeide  druiventakken allemaal vuurtjes om daarop te barbecuen en uiteindelijk allemaal aan ook op het stand geplaatste lange tafels uitgebreid te lunchen. Aan het eind van de middag vaart een traditioneel zeilbootje het strand op met aan boord zogenaamd de eerste nieuwe vaten wijn. Iedereen verwelkomt deze met veel gejuich en luid applaus.
Dat het het eind van de oogst is, zagen we ook hier om de hoek, midden in Collioure, bij de cave van Petry Geraud, waar alles werd schoongepoten en de persen werden gereinigd. Buiten lag een bundeltje volledig van wijn doordrenkte ranken. Dit bleek een fagot de sarment, (een bundel wijnranken), niet zo rood omdat 'ie aan een vat was toegevoegd voor extra (nep)houtsmaak en ook niet geïmpregneerd om een diepere smaak aan het voedsel op de barbecue te geven (al worden ze daar wel voor gebruikt), maar in de gistingstanks gebruikt als een natuurlijk filter om stokjes en pitten tegen te houden en de doorstroming te bevorderen. Een traditie om van te smullen.

Ook niet te versmaden waren de druiven die nog aan de wijnranken hingen langs het pad dat we een paar weken geleden in de buurt liepen. Ze waren heerlijk zoet en smaakten naar meer. Helaas houd ik niet zo van die vin primeur, dus zal ik nog even moeten wachten, nou ja even...de zoete Banyuls wordt jaren aan de lucht gerijpt, in grote glazen flessen, zogenaamde bonbonnes, zonder afsluiting (alleen een gaasje ter afdekking). Deze geoxideerde wijn combineert erg goed met chocola en gelukkig ook met kaas of krokante koekjes. Laat de feestmaand dus maar komen.

Geen opmerkingen: