
En er was nog een reden om dat vissen niet aan te moedigen: als er eenmaal makreel gevangen werd, was het eind meestal niet snel in zicht. Dan zaten we in een school en bleven ze maar komen. En wie mocht ze dan schoonmaken?
Nu zat ik te kijken naar weer eens een aflevering van De Wilde Keuken. Over makrelen dit keer. Daarin gelooft Wouter zijn oren niet als hij hoort hoeveel van die vissen tegelijk gevangen kunnen worden (zoveel dat de netten kunnen breken). En dan weer zo'n rare opmerking over de vreselijk zeldzame en bijna nooit aanschouwde Shetlandvogel: de puffin. Loopt dat beest daar de deuren plat, dus is het een flauw grapje, is er een heel zeldzame variant en moeten we aan de kiwi denken, of is Klootwijk echt zo dom? Je wordt langs de hele Bretonse kust immers doodgegooid met die papegaaiduikers. Ze maken trouwens een heel gek geluid, maar dat terzijde.
En dan Wouters verbazing over het feit dat elke makreel, ja, werkelijk elke makreel, anders getekend is; er is er niet één hetzelfde. Laat het mij nou juist verbaasd hebben als dat wel zo was geweest!
Er wordt ondertussen een grote school vissen gevangen, maar het is geen makreel. De camera zoemt in op één grote heek, die helaas niet op Wouters bord zal terechtkomen, maar op dat van de opa en oma van de schipper. Wat er met de rest van dat hele ruim 'niet-makrelen' gebeurt, blijft een raadsel. Als ze overboord worden gekieperd, kun je er vanuitgaan dat de meeste zo beschadigd zullen zijn dat ze niet overleven. Waarschijnlijk dus maar beter om geen slapende honden wakker te maken.
Er wordt aan het begin van dit programma door de ene beweerd dat makreel een soort tonijn is, en door een ander dat dit helemaal niet het geval is. Uitsluitsel krijgen we echter niet.
Ik blijf wel kijken hoor, maar zo langzamerhand begint me wel wat te dagen: dit programma heeft waarschijnlijk als doelgroep het soort mensen als die baby die bij de intro in de wok wordt gewassen: goedgelovig en supernaïef.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten