vrijdag 19 februari 2016

Natuurlijk: de kip of het ei

Het moet er even uit; in het Nederlands. Volgende keer weer een Engelse bijdrage, I promise.
Er wordt op Facebook door diverse mensen gewezen op een stuk van hoogleraar Tiny Boekel dat begin februari is verschenen in het AD. Hierin beweert deze Tiny dat we helemaal geen 'natuurlijk' voedsel moeten eten, omdat fabrieksvers eigenlijk veel gezonder is. Het gaat er bij de meeste lezers waarschijnlijk in als gesneden koek (voorverpakt natuurlijk). Maar die zoete koek is nou juist het probleem.
Tiny heeft het over 'natuurlijk' voedsel, maar legt niet uit wat daaronder wordt verstaan. En is de tegenhanger onnatuurlijk? Nee, dat is het 'eten uit een pakje'. Niks mis mee, want er staat gewoon in E-nummers op vermeld wat er aan conserveermiddelen is toegevoegd en dat is veel praktischer dan de echte benaming van die goedjes. Zo is een pot verf in kleur A 4002i ook veel duidelijker dan 'briljant blauw'...toch? Ja, er vallen onder die E-nummers ook kleurstoffen, maar  die worden toegevoegd omdat wij als domme burger nou eenmaal alleen aardbeienjam kopen als die fel rood is en gesneden koek is bruin. Daar kan de voedingsindustrie niks aan doen, die gaat daar gewoon in mee...toch? En als het bereiden van voedsel aan de gewone mens wordt overgelaten - als 'ie zelf z'n koek snijdt zullen we maar zeggen - dan wordt die daar in veel gevallen doodziek van, want hij weet niks van koken en gebruikt geen conserveermiddelen, dus doet de fabriek dat voor 'm en blijft 'ie goed gezond...toch?
Volgens Tiny is de hamburger die we kant-en-klaar kopen gezonder dan de sudderlapjes die we thuis klaarmaken, want die hamburger komt vast uit de koker van Tiny's voedseltechnologie en heeft bij 'het snorretje' (zo heette de snackbar bij ons om de hoek in Amsterdam) natuurlijk niet in een met schimmel omrande koeling gelegen en gaat niet in het al weken niet ververste frituurvet...toch?
Inmaken en een moestuin onderhouden, dat is pure luxe, beweert Tiny. Dat inmaken kan niet met die 'hele zak voor een euro' tomaten van de markt en het tuinieren niet met een potje bieslook op het balkon van een flat, want daar heeft de werkeloze sloeber natuurlijk geen tijd en plek voor...toch? Nee, die is beter af met dat pakje soep van de Aldi met extra toegevoegde suiker en een beetje meer zout, want daar eten we allemaal goed van. En de wereld wordt er alleen maar beter op als we allemaal toegang hebben tot die gevriesdroogde prei die onder glas met de nodige kunstmest en pesticide snel groot is gegroeid, want ons grondwater wordt oneindig gezuiverd en de bodem raakt nooit uitgeput...toch?
Weet je wat: in plaats van het verplichte uitje van de schoolklas naar het overvolle Rijksmuseum, gaan we de volgende keer naar de kippenslachter, want dan krijgen al die kids een goed beeld van hun voedsel en ook nog eens lekkere trek. Ze verkneukelen zich dan des te meer als moeder (of vader) het styrofoambakje met voorgekruide drumstickjes in de magnetron schuift...toch?
Nee, beweert Tiny ook nog in een tv-uitzending, het probleem ligt niet bij de voedingsindustrie die ons leven alleen maar beter, gezonder en goedkoper maakt, het ligt bij de burger die te veel, te vet, te zoet, te zout, te rood en te vaak eten wil. De voedingsindustrie doet alleen maar wat wij vragen. Dat begint al bij de babyvoeding. Onder de oudere zuigelingen zijn enquetes verspreid waaruit bleek dat ze de gepureerde peentjes graag iets feller oranje hadden en een tikkeltje zoeter...toch?  Nou dan.

Geen opmerkingen: