maandag 1 november 2021

Gezond verstand

Het moet niet gekker worden, dat vingerwijzen. Ik betrapte mezelf er in de auto, rijdend over de overvolle Hollandse snelwegen op zondag (!), op dat ik zei: "'t Zal wel een vrouw zijn," toen er weer iemand in onaangepaste snelheid in de middenbaan bleef kleven. En ai, negen van de tien keer klopt dat ook nog. Maar wat ben ik dan zelf? Een kookmiepje dat niet bij het sterrensigment hoort (in 'the fast lane'), maar zich toch te goed voelt voor de thuiskok in de rechterbaan?
Het zal wel, maar ik rij hier lekker op eigen terrein, dus ga toch even niet opzij.
Wat is dat nou weer voor troela die in een kookrubriek in de krant schrijft:
'Gezond eten bestaat niet. Wie beweert dat avocado's gezond zijn, zou eens moeten proberen een maand op uitsluitend avocado's te leven. Of op chiazaad. Of op kurkuma. Bovendien is wat goed is voor de een niet per se goed voor de ander. Wat gezond is, verschilt van persoon tot persoon.'
Ik moet hier even over nadenken - mogelijk is dat de reden dat sommigen maar op die middenbaan blijven plakken -. Misschien ligt het probleem hier in de term 'eten', want ik beschouw noch chiazaad noch kurkuma als 'eten'. Dat zou bij de de moderne krantenlezer van Jannekes rubriek anders kunnen liggen, want die gaat mogelijk grif naar zo'n avo-themarestaurant, waar alles met groene smurrie wordt geserveerd en de middenbermrijdsters in de rij staan voor een heuse avo-experience. 
Janneke gebruikt de bewering dat gezond eten niet bestaat misschien als een 'disclaimer', want zo kan ze recepten blijven publiceren die lekker veel boter en/of suiker bevatten of moeten worden gefrituurd - ja, verrek, het oliebollenseizoen komt er weer aan -, want hé mensen, gestoomde broccoli met een sliertje gezouten ansjovis, een gepocheerd eitje en wat geroosterde noten met een dressing van yoghurt met knofloook en een scheutje olijfolie afgemaakt met een ferme draai van de pepermolen; volgens mij is daar niks ongezonds aan, zeker niet als je dat aanvult met soortgelijke hapjes vol gezond verstand.
Ik snap eigenlijk niet dat zo'n rare bewering zomaar zijn weg vindt in een degelijke krant. Is er dan niemand die Janneke even in goede banen leidt?
Voor je het weet slaat ze aan het pannenkoekenbakken met de nieuwe Let's shakie shakie (of hoe het ook heet) van de Jumbo, waar je je kind 'gezond' mee kan laten wennen aan groente of fruit, want er is wel 9% aarbeienpoeder of 8% spinaziepoeder en 1% banaan of 9% wortelpoeder aan de mixjes toegevoegd. Als je je dan nog even bekwaamd in het figuurspuiten - het hoofdje van Mickey of een guitig olifantenkopje, dan  kunnen we er allemaal weer vrolijk lachend tegen, deze winter.

Geen opmerkingen: